Ahneet ja viattomat

”Everyone’s got a plan until they get punched in the mouth.” – M. Tyson

Kansi: Sanna-Reeta Meilahti

Nuoret naiset haparoivat rakkauden ensikokemuksissa. Nuoret miehet pohtivat, millaisina he maailmalle kelpaavat. Pariskunta käy valtataistelua thainyrkkeilyottelun katsomossa. Ostarin nuori vartija joutuu tulikokeeseen. Mies päättää parisuhteensa kohtalon heikoilla jäillä.

Seksuaalinen ahneus ja sympaattinen viattomuus kohtaavat. Mahdollisen ja mahdottoman rakkauden kuvaukset paljastavat tunnistettavia hetkiä parisuhteesta. Yhteistä kaikkien novellien henkilöille on tarkkaileva, analyyttinen tapa havainnoida maailmaa ja omaa paikkaansa siinä.

Ahneet ja viattomat on Joonas Konstigin esikoisnovellikokoelma, johon hän on harvinaisen tarkasti tallentanut ihmismielen pienet liikahdukset. Hienovarainen kerronta väistelee ydintä taitavasti ja mutkittelee pitkin omapäisiä polkujaan. Tarinoiden osuvassa dialogissa kirjailija näyttää vahvuutensa.

Sanottua:

”Martti Joenpolven novellikilpailussa menestynyt Konstig on hionut ilmaisunsa äärimmilleen. Siksipä novelleja ei tulisikaan lukea kertarysäyksellä, vaan hitaasti osuvaa dialogia makustellen. Silloin myös rivien väliin ujutettu terävä havainnointi saa ansaitsemansa huomion.” (Ilta-Sanomat)

”Konstigin ilmeinen bravuuri on dialogi, joka etenee harvinaisen sujuvasti ja puhekielisesti.” (Helsingin Sanomat)

”Näissä novelleissa ei ole mitään teeskenneltyä, ei mitään liikaa. Lukija tunnistaa itsensä joukosta ja myöntää, että noin se on – tai voisi olla.” (KirjaIN)

”Ahneet ja viattomat on vetävä esikoinen. Pienet huomiot muuttuvat suuriksi.” (MeNaiset)

”Esikoisia on kiva lukea sillä silmällä, että olisikohan jotain tapahtumassa. Syksyn esikoisista minuun teki vaikutuksen Joonas Konstigin kokoelma Ahneet ja viattomat.” (Anu Silfverberg, Gloria)

Ahneet ja viattomat sisältää novellit: Kaikki maailman liha, Elämän lakipiste, Pajunkissat, Auringon kotiseutu, Uusi kaveri, Taivallahti, Trivial Pursuit, Sielun hauta, Kauriiden taivas, Menneet sankarit, Sopiva paikka, Naiset joiden kanssa vanhenemme, Sadekausi, Alppipuisto.

Kirja oli vuonna 2008 Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkintoehdokkaana sekä Tiiliskivi-palkintoehdokkaana.

Nettikauppoja: Kirjaseuranta.fi