Sotaan syyllinen ilmestyy lokakuussa

Sotaan syyllinen on vaaran vuosien trilogiani kolmas osa. Se ilmestyy WSOY:ltä lokakuussa. Olen tyytyväinen. Tämäkin romaani on täysin itsenäinen, mutta kirjat muodostavat yhdessä Salon puna-valkoisten veljesten tarinan.

Joulu 1945. Neuvostoliitto haluaa tuomita presidentti Rytin ja muut sodanaikaiset johtajat vankilaan sotarikollisina.

Hugon poissa ollessa venäläiset kiristävät hänen raskaana olevaa kihlattuaan Lahjaa. Suurvallat käyttävät Saloja raa’asti hyväkseen kylmän sodan avauspelissä, jossa pöydällä on paitsi presidentti Mannerheimin päänahka, myös Suomen itsenäisyys.

Oikeussaliin tarvitaan kuitenkin avaintodistaja, Suomen ja Saksan sotilaallista yhteistyötä koordinoinut natsikenraali, joka istuu parhaillaan Moskovassa pahamaineisessa Lubjankan vankilassa. Kommunistisen Valtiollisen poliisin etsivä Hugo Salo lähtee noutamaan todistajaa Moskovasta ja kohtaa matkalla neuvostokommunismin ja kansainvälisen vakoilun todellisen karvan.

Konstig kirjoittaa Suomen räjähdysherkistä vuosista historiallisen tarkasti ja viihdyttävästi.