Korona ja luottamuksen menetys

Tämänkertainen YLE-kolumnini oli vaikein tähänastisista kirjoittaa:

https://yle.fi/uutiset/3-12068542

Näin meidän kesken, olen menettänyt uskoni siihen, että viranomaiset ja vallanpitäjät tietäisivät miten tämä kannattaa hoitaa. Viime vuoden 2020 keväällä pitämieni poikkeustilapäiväkirjojen kokemuskiitollisuus on ikävä kyllä vaihtunut paljon masentavammaksi mielialaksi tänä keväänä. Niistä tuntemuksista tuon kolumnin itsestäni revin.

Koronamaskeja ei asiantuntijoiden mukaan tarvittu viime vuoden keväällä. Sitten selvisi, että oikeastaan niitä ”ei tarvittu”, koska niitä ei olisi riittänyt kaikille. Kun maskeja riitti, nyt niitä tarvittiin. Vaikka tässä vaiheessa oli taas selvinnyt taudin leviävän ei niinkään pisaratartuntana kuin aerosolina eli hengityksen myötä, jota kaiken maailman kangasmaskit hyvin vähän estävät.

Ensin tauti oli asiantuntijoiden mukaan syntynyt itsestään eläinmarkkinoilla. Minäkin uskoin tämän. Sitten alkoi näyttää luultavalta, että tauti on karannut kiinalaisilta tiedemiehiltä Wuhanin virologisesta instituutista, jossa tiedemiehet kehittivät uusia koronaviruksia tutkiakseen niitä (sic). Mutta tästä mahdollisuudesta ei haluttu pitkään edes puhua, varmaan ettei tiede ja Kiina saa huonoa mainetta. (Taisi myös käydä niin, että Yhdysvaltain silloinen presidentti sanoi taudin karanneen kiinalaisilta, joten saman tien koko mahdollisuus muuttui mahdottomaksi.)

Luulin tosissani, että koko hässäkkä loppuisi keväällä, kun riskiryhmät oli saatu rokotettua. En voinut uskoa, että viranomaiset jatkaisivat rajoituksia ja ajaisivat rokotuksia myös taudin jo sairastaneille ja lapsille, joille tauti on vähäharminen. Varmaankin THL:llä on joukko viranomaisia, joiden säännöksi on annettu lisätä annettujen rokotteiden määrää, ja he noudattavat nyt sääntöään, noudattavat nyt sääntöään, noudattavat sääntöään. Kuuliaiset lehtihenkilöt osallistuvat.

Olisi mukavaa, jos osaisin yhä luottaa virallisiin asiantuntijoihin. Mutta saattaa olla, että ne melko vaiennetut toisinajattelevat asiantuntijat, jotka uskovat, että tämä nykyisenkaltainen mRNA-rokote massajaettuna kesken pandemian ei suojaa uusilta varianteilta (ks. Israel) (Islanti) vaan saattaa luoda jatkuvasti uusia variantteja (Geert Vanden Bosche, Robert Malone jne), ovat oikeassa. Tällöin rokotteita pitäisi jatkaa yhä uusina pistoksina tästä hamaan ikuisuuteen massiivisilla kustannuksilla veronmaksajille. En osaa luottaa siihen, että saisimme täyttä tietoa rokotteen turvallisuudesta (spikeproteiinien kerääntyminen ei näytä täysin harmittomalta). Suhtautuminen tähänkin rokotteeseen näyttää monen kohdalla vähemmän tieteelliseltä ja enemmän maagiselta: se on joko absoluuttinen saasta tai absoluuttisen saastan puhdistaja. Luultavimmin se on jotain siltä väliltä (varmaan lähempänä nettohyvää! olkoonkin että vaikkapa poliorokote ja tämä rokote ovat erittäin kaukana toisistaan mitä pitkän aikavälin näyttöön tulee). (Maagisen ajattelijan tunnistaa muuten sanan ”salaliittoteoreetikko” käytöstä.) Mutta olen menettänyt luottamukseni, että THL ja vallanpitäjät haluaisivat jakaa meille täyttä tietoa kuin aikuisille.

Luottamuksen menetys on ikävä seuraus. Se olisi voitu välttää kommunikoimalla ihmisenä kuin aikuisille ihmisille, myöntämällä rehellisesti oma epävarmuus ja menneet erehdykset, selittämällä päätöksiä, joita on jouduttu tekemään epävarmuuden keskellä. Se vain vaatii enemmän kuin virastolausuntojen lukeminen paperista. Julkinen viestintä myös toimii tehokkaimmin selkeillä iskulauseilla, joita toistetaan ja toistetaan. Se on tuloksekkain keino kouluttaa koiria ja ihmisiä. Olen tästä kirjoittanut ravintovalistuksen kohdalla Pyhässä ruoassa.

Poikkeustilapäiväkirjoissani pohdin moneen kertaan, onko Ruotsi oikeassa vai väärässä. Vieläkin taitaa olla liian varhaista sanoa, mutta mutta.

No, elämä jatkuu. Kiitos ja anteeksi.

2 kommenttia artikkeliin ”Korona ja luottamuksen menetys

  1. Oma luottoni suli totaalisesti syksyllä 2020, kun Sanna Marinilta kysyttiin, miksi keväällä ei suositeltu maskien käyttöä, mutta puoli vuotta myöhemmin sitä jopa edellytetään. Pääministerimme vastaus oli epäuskoinen ihmettely siitä mitä muutakaan tilanteessa olisi voinut sanoa, kun maskeja ei ollut. Totuuden kertominen alamaisille ei tainnut edes juolahtaa mieleen.

    Luin muuten juuri Maria Asunnan ja Erkki Seppäsen mainion kirjan Turvapaikka uutisissa ja pohdiskelin, että samantyyppinen katsaus ja yhteenveto pandemia-ajasta voisi olla tarpeellinen. Toivottavasti joku kirjoittaja tällaiseen toimeen tarttuu.

  2. Jetsulleen . meilläpäin Puhoksessa ja Olavinlinnantiellä sanotaan että, härkää sarvista eikä sarvien väliin istumaan.

Kommentointi on suljettu.