Siivoa huoneesi ja kasva aikuiseksi – siinä 2010-luvun vastakulttuuria Jordan Petersonin mukaan

Keskeinen asia aikamme ymmärtämiseen on tämä: Se mikä oli 60-luvulla vastakulttuuria on nyt jo vuosikymmeniä ollut valtakulttuuria. Nyt 60-lukulaiset ovat uudet 50-lukulaiset: Järjestelmä, Systeemi, koneisto, stagnaatio, taantumus ja inertia, mitä näitä on. Heille nousee vastakulttuuri, kuten he itse nousivat 50-lukulaisia vastaan. Se, että he vain yhä käyttävät vanhaa kapinallisen ja vastarintaan kohotettujen nyrkkien retoriikkaa, on pitkään estänyt ihmisiä näkemästä tätä.

60-luvulla Berkeleyn yliopiston opiskelijat olivat ensimmäisiä nuoria radikaaleja, jotka mellakoivat sananvapauden puolesta. Viime talvena Berkeleyn yliopiston nuoret radikaalit opiskelijat mellakoivat sananvapautta vastaan, koska nyt he edustavat valtakulttuuria ja siis pystyvät siihen.

Kaikki kiteytyy henkilöihin. 60-lukulaisilla oli Herbert Marcusen kaltaisia rokkitähtiprofessoreitaan, joita nuoret kuuntelivat silmät kirkkaina. Nyt miljoonia youtubenkatsojia on psykologian professorilla, joka puolustaa sananvapautta ja luennoi mytologiasta ja postmodernismin piilo-opetussuunnitelmasta, ja jonka nettimeemiksi noussut kehotus on käsky siivota huoneesi. Clean your room! Jordan B. Petersonin videoiden kommenttipalstojen lukeminen on niin kaunista kuin nyt Youtube-kommenttipalstojen lukeminen koskaan voi olla. Hän näyttäytyy lukemattomien nuorten miesten isähahmona, sinä viisaana ja ankarana isänä, joka ei ole 60-luvun jälkeen ollut enää muodissa, jos oli edes paikallakaan. Katso itse ja lue itse.

Hymyilytti tätä luentoa kuunnellessani se, että hän sanoo aivan saman mitä Anna Liedes sanoo Perkeleessä: jos olisimme fiksuja, emme vaatisi oikeuksia vaan velvollisuuksia. Ja Peterson on vielä vihaisempi kuin Anna siitä, että näin yksinkertaista asiaa ei ainoastaan olla ymmärtämättä, vaan koska sen vastakohtaa on pitkään opetettu pyhänä totuutena herkässä iässä oleville nuorille.

Mietiskelin vähän Perkelettä kirjoittaessani, että se on kuten Kilpi omasta päätyöstään sanoi, tarkoitettu tuleville sukupolville. Perkele on heille – jos heitä on – yritys kuvata, mitä länsimaisille ihmisille 2000-luvun taitteessa tapahtui.  Tavallaan ymmärsin samalla, että kirja epäonnistuu kahtalaisesti, koska nykylukijakunnasta vain pieni osa taitaa ymmärtää kirjaa, ja tulevista ja menneistä lukijapolvista vain pieni osa ymmärtää taas tätä meidän aikaamme.

Olen joka tapauksessa tyytyväinen tällaisista Petersonin kaltaisista trendeistä, koska tuleva kirjani Vuosi herrasmiehenä käsittelee juurikin aikuiseksi kasvamista ja sitä, miten tällainen perusluonteinen opetus on meiltä päässyt unohtumaan. (Ajatukset unohtuvat niin yksilöiltä kuin yhteiskunniltakin, koska ne ovat aineettomia. Siksi ne kiinnitetään instituutioihin ja tapoihin ja kaanoneihin ja pyhän käsitteisiin, mutta jos nämä revitään alas, no, silloinhan mitä perusluonteisimmat asiat pyyhkiytyvät muistista ja maailma on syntynyt tänä aamuna.) Uskon että Vuodella herrasmiehenä on siis tilausta, ja Petersonin ilmiö vihjaa siihen suuntaan. Toivottavasti yleisökin löytää sen.

*

Pidin talvella Tarina-akatemian luennon helsinkiläisessä viestintätoimistossa, ja visioin luennon lopuksi seuraavaa ”isoa juttua”. Oli kyse juuri tästä. Kuvitelkaa esimerkiksi jonkin Bob Dylanin kaltainen suvereenin cool ja lahjakas hahmo, joka suhtautuu 60-lukulaisten nyt valtakulttuuriksi muuttuneihin arvoihin kuten alkuperäinen Bob Dylan suhtautui 50-lukulaisten arvoihin: hän korvasi ne omalla visiollaan suvereenin ylimielisesti, mutta ylimielisyys oli kuitenkin kääritty aseistariisuvaan lahjakkuuteen ja karismaan. Se on yhdistelmänä enemmän kuin osiensa summa.

Sitten kuvitelkaa vastaavat ylivertaiset etapit markkinointiin ja muualle kulttuurin aloille. Siis vähän niin kuin Peterson yliopistomaailmassa.

Apple 1984 -mainos oli 60-lukulaisten maailmankuvan läpilyöntejä omassa nississään.

Ehkä tämä iso juttu on jo tuloillaan, tai sitten menee vielä joitain vuosia – ajoitus on näissä asioissa aivan kaikki kaikessa ja sattuma hoitaa loput. Joka tapauksessa koko ilmiötä ei osaa ennustaa, ellei osaa nähdä maailmaa 60-lukulaisen valtakulttuurin ulkopuoleltakin, mikä on nykyään harvinainen taito (kala ei edes tiedä mitä vesi on).  Lana del Reyssa olin jo kuvittelevani pientä askelta siihen suuntaan, mutta 60-lukulaisissa paheissa viihtymisessään (mikä ei oikeastaan ole niinkään niiden paheiden ylistystä kuin ironista peliä niillä) hän on ehkä pikemminkin silta kuin sillanpolttaja. Vähän samaan tapaan kuin Palahniukin Fight Club yhdisti meidän aikamme ongelmia vanhaan 60-luvun rousseaulaiseen vastakulttuuriin: jotain tuttua + jotain tuoretta. Kun näitä yhdistäjiä on ollut tarpeeksi, voi tulla se täysin uusi, iso juttu.

Herbert Marcuse opettaa nuoria opiskelijoita 1967.

Jordan Peterson jalkautuu nuorten mielenosoitukseen 2016.

Onkohan Peterson tämän uuden vastakulttuurin herbert marcuse sitten. Jos hänen kahden ja puolen tunnin luentojaan uskonnollisen maailmanselityksen pragmatismista katselee miljoona nuorta tubetusseuraajaa, jotka luennon jälkeen siivoavat huoneensa ja päättävät vastoin valtakulttuurin toiveita kasvaa aikuisiksi… Pakkohan teidänkin on  myöntää, että se kuulostaa aivan paheksuttavan kapinalliselta ja vallankumoukselliselta! Se järkyttää jopa minua. Mutta sitähän nuoriso tekee keski-ikäisille.

Tunnetko Petersonin ajattelua? Mielipiteitä hänestä? Kerro pois.

8 kommenttia artikkeliin ”Siivoa huoneesi ja kasva aikuiseksi – siinä 2010-luvun vastakulttuuria Jordan Petersonin mukaan

 1. Hieno mies! Suosittelen Petersonin omaa podcastia (mennään niin syvälle että huh huh). Plus jos haluaa ensin tutustua mieheen, kannattaa varmaankin aloittaa Joe Rogan podcastin jaksoista joissa mies on vieraana. Sananvapaus ja PC-kulttuuri vahvasti esillä, samoin Petersonin ongelmat yliopistomaailmassa Kanadassa. Ei ole helppoa siellä, tätä meillekin kahden vuoden viiveellä.

  • Moi!
   Roganin show on siis tämä: https://www.youtube.com/watch?v=04wyGK6k6HE
   Petersonin oma podcast: https://jordanbpeterson.com/jordan-b-peterson-podcast/
   En oikein osaa kuunnella podcasteja, kun niiden kuunteluun menee kymmenkertaisesti enemmän aikaa kuin vastaavaien ajatusten lukemiseen kirjoitettuna. Pitää alkaa opetella, podcastit on näköjään tätä päivää. Missä niitä ehditään kuunnella? Silittäessä?
   Näköjään Petersonin ainoa (?) mainstream kirjajulkaisu Maps of Meaning 90-luvulta maksaa käytettynä Amazonissa 55 dollaria. Mutta on ilmeisesti tekemässä uutta kirjaa.

 2. Podcasteja kuluu ruohoa leikatessa, pyörän selässä, kävellessä, autoillessa (työmatkalainen L.A:n ruuhkassa lienee se patient zero), siis silloin kun osa aivoista on autopilotti päällä. Paikoillaan ollessa ei kuuntelu itsellänikään onnistu, lukeminen kyllä, mistä lie johtuu. Sensuroimaton dialogi on podcastin vahvuus ja nähdäkseni sen omin muoto, se ei ainakaan vielä ole hyvä pisnes joten tiettyä vilpittömyyttä siitä löytyy myös. Kirjalle on aivan varmasti tilausta (12 Rules for Life: An Antidote to Chaos. 1/2018 ilmestyy), vaikka tuskin pääsee sillä Petersonkaan miljoonalukuihin kuten Youtubella ja podcasteilla. Elämmehän me torisaarnaajien uutta kulta-aikaa.

  • 12 Rules for Life. Heh, ehdotin juuri tänä keväänä kirjoittavani seuraavaksi kirjan nimeltä ”Kuinka elää”. Sillä olisi kysyntää, kun yksinkertaisetkin asiat pitää nykyään vääntää rautalangasta. No nyt ei tarvitse minun kirjoittaa.

   Tulee Petersonista vahvasti mieleen se, mitä humanistiprofessorit ovat ihanteellisesti perinteisesti olleet: viisaita vanhoja miehiä, jotka osaavat auttaa nuoria saamaan selkoa meidän kulttuuristamme ja siihen tallennetusta elämänviisaudesta. Siis kuinka elää, mitä on hyvä elämä.

   Toki 60-luvun jälkeen yliopistoprofessorit ovat olleet tehokkaampia opettamaan haukkumaan kapitalismia ja kritisoimaan mitä tahansa, mikä haiskahtaa rakentavalta tai länsimaiselta, mutta kaikkea ei voi saada.

   Sitä en podcasteista ymmärrä, kun suurin osa noista puuhista kestää siinä 15 – 30 minuuttia, ja podcastit näyttävät kestävän kaikki tuntikausia. Ehkä niiden keskusteluihin pääsee takaisin sitten iltapäivällä uudestaan vartiksi.

 3. Se tapa, jolla Peterson opettaa – ellei suorastaan saarnaa – luokkahuoneessaan, on ällistyttävän vangitseva. Siitä tihkuu paitsi moninkertaisen läpiajattelun synnyttämä itsevarmuus, myös se sama tinkimätön vakaumus, joka noista hänen Kanadan lainsäädäntöön liittyvistä kuulemisista. Eli että tämä kaveri on valmis vaikka kirjaimellisesti kuolemaan sanojensa vuoksi (muttei tietenkään tarkoituksella etsi tällaista tilaisuutta). Tällaista selkärankaisuutta harvoin tapaa enää länsimaisessa julkisessa elämässä. Yksityisessä ehkä.

  Yksi helmikommentti tuosta Jumalan idea-luennosta (pitää ottaa kuunnellakseen):
  ”The only guy who can make atheists go to Sunday School.”

  • Totta, aika esimerkillistä opettajakarismaa. Hurskas tuohtumus pukee häntä.

 4. Tuli Jordan Petersonista mieleen, että tunnetko Joonas Nassim Nicholas Talebin ajattelua tai tuotantoa? Sun juttuja paljon lukeneena uskoisin, että sinua voisi Talebin ajatukset kiinnostaa.

  Kaveri on kirjoittanut kolme kirjaa, oma suosikkini on ehkä Antifragile. (Löytyy myös suomennettuna nimellä Antihauras, kaikki kunnia kääntäjä Pietiläiselle, mutta huumori ja hieno Brooklyn-slangi eivät ehkä ihan käännöksestä välity)

  Pari hyvää kappaletta Talebin tulevasta kirjasta:
  Bodauksesta https://medium.com/@nntaleb/strength-training-is-learning-from-tail-events-7aa2c074569d
  Kirjaviisaista idiooteista https://medium.com/incerto/the-intellectual-yet-idiot-13211e2d0577
  Uppiniskaisten vähemmistöjen vaikutuksesta https://medium.com/incerto/the-most-intolerant-wins-the-dictatorship-of-the-small-minority-3f1f83ce4e15

  Hyvää kesää!

  • Terve, ja hyvää kesää sinnekin!

   Kiitos kysymästä, olen Talebilta pari kirjaa lukenut ja kovasti niistä pitänyt. Antihauras on minunkin suosikkini. Taleb on sitä erinomaista tyyppiä, joka heikkoudet lisäävät eivätkä vähennä hänen viehätystään (jos nyt ilmeisen tehokkaana jylläävää testosteronia ja ehkä sen mukana tuomaa antagonismia nyt heikkouksina pitääkään). Hän on aidosti itsenäinen ajattelija, ja esimerkiksi juuri noiden smart but dumb -tyyppien ruoskinnassaan hyvin viihdyttävä. Kiitos vinkistä, että häneltä on tulossa uusi kirja, laitan seurantaan. (Kaveerannut näköjään Mark Rippetoen kanssa! Sata pistettä lisää.)

Kommentointi on suljettu.