Kohta ihminen

Nuoret miehet ovat maapallon roskaväkeä, sanoi vanha mies aikoinaan puhujanpöntöstä. Hän oli vieraileva professori, minä nuori yliopisto-oppilas. Oli hänellä väestötieteelliset perustelutkin: missä tahansa väestö tulvii nuoria miehiä, naimattomia, urattomia nuoria miehiä, siellä on ongelmia.

Aikuistumisen kynnyksellä olevalla nuorella miehellä on kaikki todennäköisyydet vastassaan. Hän ei tiedä tarvitaanko häntä. Hän on liikatarjontaa, jonka on osoitettava vaarattomuutensa, tarpeellisuutensa, välttämättömyytensä. Hän on aina uhrattavissa ensimmäisenä. Nuori mies on räjähdysherkkää ainesta, vaarallista kanavoimatonta potentiaa, silkkaa hiomatonta timanttia ja kuivaa mustaruutia. Hän on välissä, limbossa, elämän koeajalla. Hänellä on tarjottavanaan lähinnä elinvoimansa ja se kiero etu, että hänellä ei ole tässä vaiheessa mitään menetettävää. Hänen pitää tehdä sankaritekoja noustakseen tästä välitilasta, ja jotkut näistä teoista (monet) eivät meidän silmiimme ole sankarillisia vaan vain typeriä. Nuoret miehet leikittelevät hengellään, koska se on ainoa mitä heillä on. Ajatelkaa vaikka Duudsoneita. He muuttaavat suuntaansa pian, koska heillä on jo liikaa menetettävää.

Ne nuorista miehistä, jotka löytävät paikan elämästä jossain ammatissa, jossain asunnossa jonkun naisen kanssa, ovat läpäisseet koeajan. Sitten heistä tulee yhteiskunnan kantava voima, ja he paheksuvat uutta, holtitonta nuorisoa.

Miten virkistävää on nähdä elokuva, joka todella ymmärtää tämän. Maarit Lallin Kohta 18 on pieni episodielokuva, jossa helsinkiläisnuoret elävät tätä väli-ikää. He ovat ilmassa, vapaassa pudotuksessa kuin limbohyppääjä. Avainrepliikki elokuvan lopusta, itsensä loppuun ajaneen nuorukaisen suusta: “Mua pelottaa.”

Siinä on kauneutta.

Tämä esseehkö on julkaistu Tekijältä tekijälle -palstalla teatteri- ja mediatyöntekijöiden Meteli-lehdessä numerossa 2/2012. Palstalla ”henkilö A valitsee itselleen teoksen, tekijän, ryhmän, tapahtuman tai ilmiön ja kertoo siitä lyhyesti. Lisäksi hän haastaa henkilön B mukaan viemään taideviestiä eteenpäin.”