Rådjurens himmel – Min novell på svenska

Ruotsiksi on ilmestynyt suomalaisten novellien antologia Rådjurens himmel (Tranan 2013). Ilokseni kokoelma on saanut nimensä novellistani Kauriiden taivas (Ahneet ja viattomat 2008).

Rådjurens himmel är en bred presentation av novellistiken från vårt grannland Finland, med texter av både finska och finlandssvenska författare som spänner från 1900-talets början fram till i dag. Här återfinns för svenskar kända namn som Monika Fagerholm, Rosa Liksom och Johanna Holmström, men även författare som tidigare inte publicerats i Sverige. Antologin innehåller bland annat noveller skrivna i det modernistiska 1950-talets kyligt observerande ton, banbrytande kortprosa från 1980-talet, exempel på new weird-litteraturen med dess tydliga fantasyelement, och ett flertal texter skildrade ur ett barns perspektiv ett vanligt grepp i finsk novellkonst. Från realism till absurdism ger de tillsammans en rik bild av den finländska litteraturen.

https://i0.wp.com/tranan.nu/files/2013/09/9468632223_ea70279718_k.jpg

Medverkande författare:

Jyrki Vainonen, Tuuve Aro, Johanna Holmström, Rosa Liksom, Daniel Katz, Sari Malkamäki, Juha Itkonen, Susanne Ringell, Outi Alm, Joonas Konstig, Veijo Meri, Anja Erämaja, Sari Vuoristo, Riku Korhonen, Maritta Lintunen, Lars Huldén, Irja Sinivaara, Monika Fagerholm, Maarit Verronen, Armas Alvari, Taina Latvala, Sinikka Nopola, Eeva Tikka och Petri Tamminen.

Författare:
Marjut Hökfelt (red.)
Sidantal:
369 sidor
Översättning:
Marjut Hökfelt
Formgivning:
Åsa Eklöf
ISBN:
978-91-86307-68-4

http://tranan.nu/bocker/finland-berattar-radjurens-himmel/