Duffeli, takeista kaksikasvoisin

Duffelihan on takeista kaksikasvoisin.

1) Se on yhtä aikaa isukkitakki että nuoren miehen takki.

Elokuvassa Sankari vai vakooja (The Russia House) Sean Connery tekee pesäeroa James Bondin eleganssiin pukeutumalla pappamaisesti – kamelinväriseen duffeliin:

Toisaalta duffeleita näkee nykyään useimmiten nuorten päällä. Paheksuntaa aiheuttava nuoriso rälläsi duffeleissa jo aikoja sitten:

2) Duffeli on sekä Yhdysvaltain itärannikon huippuyliopistojen preppy/ivy-tyyliä, jossa suunnitella mitä isän rahoilla tehdä…


…että vasemman rannan pariisilaisopiskelijan univormu, jossa suunnitella vallankumousta:

Duffelin tausta on englantilaisessa laivastossa, jossa se oli upseeriston takki ensimmäisessä maailmansodassa, tarpeeksi paksu kestämään merituulet ja tyrskeet. Toisessa maailmansodassa sen kuuluisin kantaja oli marsalkka Bernard ”Monty”  Montgomery, jonka mukaan takkia joskus yhä kutsutaankin.


"Monty" Montgomery massiivisessa duffelissa

”Monty” Montgomery massiivisessa duffelissa

3) Duffeli on sekä militaristinen että ihan liian höntyisen näköinen ollakseen bad ass. Käyttäisikö Schwarzenegger duffelia? Ei. Karhuherra Paddington käyttää.

Kuten niin monen sotilastaustaisen vaatekappaleen, duffelinkin on pasifistinen väestönosa kaapannut. Onko tämä yritys omia ikoni militaristeilta ja pelastaa se näin fascistisista aikeista vai jonkinlaista dissonanttista yritystä vaikuttaa miehekkäältä siitä huolimatta, että on määrittämässä miehuutta uusiksi, en tiedä. Ehkä taustalla on perusluonteinen Gesunkenes Kulturgut -efekti. ”Alempi luokka” on nähnyt takkeja ”ylemmillä luokilla” ja halunnut lainata näiden karismaa. Duffelin tapauksessa ”alaluokkaa” edustivat nuoret ja ”yläluokkaa” isot, sodan käyneet miehekkäät aikuismiehet. Joka tapauksessa beatnikeillä ja kuuskytlukulaisilla näkyi duffeleita rauhanmarsseillakin.

4) Duffeli on hupullinen vaate, mutta itseään kunnioittava mies voi silti käyttää sitä.

Yleisesti ottaenhan huppuja käytetään tarkoituksessa näyttää rikolliselta tai muutoin BAD ASSiltä, tai vähintään lainata enemmän STREET CREDiä ja COOL-tyyppien auraa, vaikkei itse ihan niin GANGSTA ja TUHMA-TUHMA tohtisi ollakaan. Ellei hupulla peitä päätään, sen voi jättää kätevästi  roikkumaan selkään komeana kyttyränä, joka näyttää vanhan papan elefanttitautiselta kivespussilta. Duffeliin sen sijaan huppu on aina elimellisesti kuulunut, joten duffelin hupun hyväksymme osana duffelia.

Se toinen hyväksyttävä hupullinen vaate on tietysti verkkaripuku meleerattua puuvillaa.

(Picture source Internet, send me a note if there’s a problem)