Huovinen ja muukalaisteleportit

Hahmottelin sellaista absurdia kertomusta, jossa kylän laitaan ilmestyisi yhtäkkiä teleportti, josta kävelisi sisään alieneita ja laittaisi tupakaksi. Kylän valtuusto asiaa ihmeteltyään tekisi sitten kuten säädylliset ihmiset ja tarjoaisi oudoille vieraille yösijaksi vanhan ladon ja suljetun kestikievarin. Kyläläiset veisivät vieraille karjalanpiirakoita. He jäisivät kurkkimaan metsänreunasta, kun alienit käyskentelisivät pellon laitaa edestakaisin kommunikoiden keskenään oudolla kielellään.

Sitten naapurikylään tulisi uusi teleportti ja sieltä uusi joukko alieneita. Ja kolmas muuanne ja neljäs ja viides…

Tarinan clou olisi siinä, että lopulta koko maan väestö alkaisi elää jatkuvassa levottomuudessa, koska teleportteja saattaa ilmestyä milloin ja mihin tahansa. Äkkiä naapurintontin hylätyn pankin lattialla nukkuukin rivissa liuta alieneita, jotka pitävät yhteyttä kotiinsa jonkinnäköisillä elektronisilla ruuduilla, joiden siniset valot kajastavat Korhosenkin makuuhuoneen ikkunaan. Joku päivä töistä palatessa Rahikainen näkee jo eteisessä vaimonsa pelokkaasta ilmeestä, että… nytkö…? Rahikainen kääntyy kotiovella ja vilkaisee talon nurkan taakse, ja kyllä, siellä seisoo tuore joukko alieneita. Ja Rahikainen pyörähtää tielle päin, ja sieltä rientää joukko iloisia naisia kyltteineen, jossa lukee Tervetuloa alienit!

Ja sitten alienit alkavat lisääntyä.

Siinä missä ne aluksi ovat selvästi urospuolisia, nyt paikalla onkin naarasalieneita ja pieniä suloisia lapsialieneita. Äkkiä outojen vieraiden määrä onkin viisinkertainen, eikä kukaan ymmärrä niiden kieltä, kukaan ei ihan ymmärrä miksi ne ovat täällä (kotona oli kuulemma hätä ), teleporttien toimintaa ei ymmärretä, poliisi on voimaton, presidentti ei voi auttaa, tiedemiehet pyörittelevät päätä, papit ovat vetäneet naamansa hymyyn. Joku käy Helsingissä kysymässä yliopistolta ja dosentti kertoo, että viimeisimmän tutkimuksemme mukaan tämä johtuu tällaisesta kuin post-kolonialismi ja on ihan oikein teille. Professori pyörähtää paikalle ja kertoo, ettei alieneita ole olemassakaan, me olemme kaikki alieneita jos oikein silmiin katsotaan.

Sitten seuraavassa jaksossa, jos tämä olisi jatkokertomus, sävyt tummenisivat ja joukko turhautuneita nuoria miehiä alkaisi öisin sabotoida teleportteja. Ja joukko hyväsydämisiä naisia luovuttaisi tästä käytöksestä suuttuneina kotinsa ja vaatteensa alieneille. Ja niin edelleen. Tarina voisi kehittyä jännäksi ja siinä olisi tilaa särkyville ihmissuhteille ja suurille tunteille. Inspiraatioksi lukisin Veikko Huovista, minkä taidan muuten tehdä muutenkin. Mutta en usko että kukaan tarinaa nyky-Suomessa julkaisisi. Se pitäisi muutenkin kirjoittaa englannin kielellä, että koko vitsi toimisi: englannissa kun ’alien’ tarkoittaa ensimmäiseltä merkitykseltään vierasmaalaista, ulkomaalaista, muukalaista.

 

4 kommenttia artikkeliin ”Huovinen ja muukalaisteleportit

 1. Kirjoituksessasi on paha ajatusvirhe. Tänne on tulossa ihmisiä, ei alieneja. Menetin kaiken kunnioitukseni sinua kohtaan.

  • Hyi sinua, mikä yhdistelmä hurskastelua ja minun epäinhimillistämistäni. Jos olisit kunnioittanut minua vähääkään aikaisemmin, et olisi kuvitellut minusta jotain noin rumaa. Englannin kielen sana ’alien’ tarkoittaa:
   1. muukalainen
   2. vierasmaalainen
   3. avaruusolento
   4. ulkomaalainen
   5. avaruusolio
   Siitä vitsi.
   http://www.sanakirja.org/search.php?id=6033&l2=17

   Edit: Ei, kyllä minä olen haukkujen lisäksi myös kiitoksen velkaa sinulle. ’Alienin’ ensisijainen merkitys ei taida ole tuttu lukijoille, joten lisäsin selityksen tekstiin palautteesi ansiosta.

 2. Suomenkielinen sana ”vieras” voisi monimerkityksisyydessään toimia myös, joskin se tietysti toisi juttuun toisen kulman.

  • Tai ehkä sana ”muukalainen” voisi toimia parhaiten? Siinä on minusta jotenkin vähän scifikonnotaatioita, mitä koko clouhun tarvittaisiin. Veikkaan, että englannin sana alien sai sekin scifi-konnotaatioita Ridley Scottin elokuvan Alien jälkeen? Ehkäpä alienista tuli vieläkin ekstraterrestriaalisempi 80-luvulla, kun tuli komediasarja Alf, mikä nimi oli akronyymi sanoista ”alien life form”- eli nyt muukalaisuus oli viety planetaariseen sfääriin.
   https://en.wikipedia.org/wiki/ALF_%28TV_series%29

Kommentointi on suljettu.