Käymme tässä kirjoituksessa läpi seuraavat pukukoodit esimerkein ja suosituksin, muodollisuusjärjestyksessä:
Casual
Business casual
Smart casual
Arkipuku
”Juhlava asu”
Smokki
Shaketti
Tumma puku
Juhlapuku eli frakki
Casual, Casual Dress
Casual on inhimillisen pukeutumisen spektrin alapää. Kaikki käy. Monille tämä on mahdollisuus ”olla mukavasti”. Mutta on vielä mukavampaa, jos ihmiset ottavat sinut tosissaan, joten siirrytään suoraan seuraavaan askelmaan – sitä rennommaksi meidän ei tarvitse kesämökin ulkopuolella siirtyä. Huomaa kuitenkin, että jos olet saanut kutsun, jonka asukoodina on ”casual”, se luultavasti ei tarkoita sortseja ja Def Leppard -teepaitaa, vaan edustavaa rentoa asua: ks. alta Smart casual.
Business casual
Business ei ole ehkä ihan yhtä smart kuin smart, mutta kuitenkin means business. Näytät aikuiselta. Sinulla on työpaikka ja elämä. Paidassasi on siis kaulus (jos olet mies). Paidan päällä voi olla neule tai neuletakki, jopa rento irtotakki alasta riippuen. Teepaidan sijasta käytät poolopaitaa ts. pikeepaitaa. Housut ovat puuvillaa, kesällä ehkä pellavaa: chinot, tummansiniset farkut, vakosametit tai molskit. Kengät ovat ruskeaa nahkaa tai siistit tennarit – ei juoksukengät. Et urheilisi näissä vaatteissa. Vaatteissasi ei ole ihmisten naamoja tai nimiä. Mutta sanomattakin on selvää, että pukeutumisesi voi vaihdella työpaikasta ja ammatistasi riippuen. Jos olet töissä Roviolla, vaatteissasi voi olla vaikka vihaisia piirroslintuja. Jos olet arkkitehti, olet ilmeisesti pakotettu pukeutumaan mustaan.
Naisilla on vastaavat puuvillahousut tai noin polvipituinen mekko tai hame, siisti paita kauluksella tai ilman, kengät yleensä korottomat. Ei leveitä kukkamekkoja ellet ole taidealalla.

Smart casual (v.) ja Business casual naisella. Kuva Trendspotter.net

Business casualin spektriä miehillä. Kuva: connecteam.com
Oma suositukseni (miehelle):
nappikauluspaita
villaneule tai neuletakki
chinot
desert bootsit
Smart casual
Smart casual on joustava koodi, ja voi tarkoittaa mitä vain business casualista bleiseriin ja solmioon (jos se tarkoittaa sinulle ja tilaisuudelle kasuaalia). Kieliopillisesti sanaparin pääsana on jälkimmäinen, casual, ja smart on vain sen tarkennus. Mutta jos sinä tai alasi tai muut ihmiset tai ylipäänsä jokin ympäristössäsi on fiksua, silloin pääpaino olkoon sanalla ’smart’. Koska miksi ei? Kun kerran puetaan vaatteet päälle, sen voi samalla vaivalla tehdä fiksusti.
Smart casual: Kauluspaita, jonka päällä on joko siisti villainen neule, neuletakki tai rento irtotakki esimerkiksi puuvillaa, ohutta kampavillaa tai tweediä. Housut kuin business casual (ks. yllä) tai suorat housut eli prässätyt villakangashousut – flanelli on hyvä. Harvemmin solmiota, ellei vaikka neulesolmio. Rannekello voi olla vähän näyttävämpi, vaikkapa kronografi.

Smart casual voi tarkoittaa tätä….

…tai tätä. Kuvat Charles Tyrwhitt
Naisilla kotelomekko tai -hame ja sukkahousut tai siistit suorat housut ja siisti paita, mahdollisesti rento jakku. Kengissä voi olla vähän korkoa.

Very hillitty, very smart. Kuva: Debut
Smart casual irtotakkeja: puuvillaa rakenteettomana eli ilman toppauksia ja tukia.
Suositus:
rakenteeton irtotakki
sininen (nappi)kauluspaita
vaaleat chinot
mokkachukkabootsit, ruskeat broguet tai chelsea bootsit

Casual shoes: desert boot (vasemmalla), chukka boot.
Arkipuku, Informal (Business dress)
Kyllä, arkipuku on paitsi asia, myös muodollinen pukukoodi – ja niistä epämuodollisin (siitäpä englannin kielinen nimi). Arkipuku on puku, jota käytetään päiväsaikaan sellaisilla aloilla, joilla käytetään pukua arkisin; tai kun halutaan pukeutua edustavasti päiväsaikaan, mutta tilaisuus ei kuitenkaan ole hienot juhlat.
Pukukoodi Business dress on käytännössä usein arkipuku sovellettuna sinun työpaikallesi. Joillain aloilla se on iskevä voimaunivormu, mutta mitä vähemmän ollaan tekemisissä lakien ja finanssien kanssa, sitä kasuaalimpi se tapaa olla.
Joka tapauksessa tässä pukukoodissa on liikkumavaraa. Puku voi tilaisuudesta/ammatista riippuen olla tummansininen tai -harmaa, tai sitten vaaleampisävyinen tai vaikka ruskea. Pukukankaassa saattaa olla kuviointia (ruutua, raitaa), kesällä kyseeseen voi tulla puuvilla- tai pellavapuku. Alasta, ammatista ja persoonasta riippuen paidassa voi olla hillitysti väriä ja kuviota. Kengät ovat konservatiivisimmilla aloilla usein mustia, mutta nykyään yhä useammin ruskeaa nahkaa, etenkin päivätilaisuudessa. (Perinteisesti klo 18 jälkeen käytetään vain mustia kenkiä, mutta tämä etiketti on ehkä hieman vanhentunut.) Taskuliinassa voi olla väriä. Puvun kanssa käytettävä rannekello alkaa olla heti pienempi ja hillitympi.

Daniel Craig, sininen paita ja toppaukseton vaalea arkipuku – jossa on kuitenkin hauskana yksityiskohtana juhlavat pystykäänteet. Kuva: Omega
Bleiseri ja suorat housut käyvät arkipuvun korvikkeesta, jos ainoa pukusi on epäonnekkaasti musta. (Pukuhan tarkoittaa asukokonaisuutta, johon kuuluvat samasta kankaasta tehdyt takki ja housu. Eri kankaasta tehdyt takki ja housut ovat sitä epämuodollisempia.)
Naisille jakkupuku, jakku ja siistit housut, kotelomekko tai kotelohame ja siisti paita, arvokas neule, sukkahousut, avokkaat tai maltillisesti korolliset kengät. Värit ovat etupäässä hillityt ja vaatteet peittävät – etenkin jos ollaan töissä.
Tämä on hauskin ja luovin pukeutumisen aste, joka mahdollistaa itsensä toteuttamisen ja parhaalta näyttämisen. Tärkeintä on muistaa, ettei yllä ole asukokonaisuus nimeltä tumma puku (ks. alla). Tämänkin takia ainoaksi puvuksi ei kannata ostaa mustaa vaan tummansininen (tai tummanharmaa): parhaimmillaan tummansininen toimii niin arkipukuna kuin juhlapukunakin.
Vinkkinä: Tv-sarja Mad Men on puettu pitkälti mitä erilaisimpiin arkipukuihin. Ne vaihtelevat graafikoiden epämuodollisista ruskeista asuista ja neulesolmioista Don Draperin bisnesunivormumaisuuteen ja Roger Sterlingin jo valtaa tihkuviin kaksirivisiin pomopukuihin.

Erilaisia arkipukuja 1960-luvulta
Suositus: Keskiharmaa, keskisininen tai tummanruskea puku, jossa voi olla tekstuuria (kuten flanellin rouheus) tai vieno kuviointi kuten glen check
Vaaleansininen paita, jossa voi olla raitaa tai ruutua
Silkkisolmio, yksivärinen tai hillittyä raita- tai pallokuviota
Ruskeat tai mustat oxford-kengät
”Juhlava asu”
Tämä on nykyään yhä yleisempi epävirallinen pukukoodi – kutsussa halutaan muistuttaa ihmisiä pukeutumaan juhlaa varten, mutta siirretään vapaus ja vastuu pukukoodin tulkinnasta heille. Hyvä puoli on se, ettei sinua nyt voida syyttää etikettivirheestä. Huono puoli on, että puolet ihmisistä murehtii kuitenkin, onko ali- tai ylipukeutunut. Jos päälläsi on jotain parempaa kuin mitä käytät normitiistaisin, et luultavasti ole alipukeutunut: liikutaan siis spektrillä smart casual – arkipuku. Ylipukeutumisen vaara on pieni, sellaista olisi ehkä korkeintaan tumma puku (ks. alla). Olennaista on muistaa, että olet tullut juhlistamaan jotakuta tai jotakin. Loppu on omaa tulkintaasi.
Suositus: Kysy juhlien isännältä/emännältä, mitä tämä laittaa ylleen ja ota siitä suuntima.
Solmioita rennosta muodollisempaan. Vasemmalla neulesolmio, kolmantena villasolmio, oikealla täysmusta hautajaissolmio. Solmion oikea leveys riippuu omasta ja takkisi leveydestä eikä muodista.
Black tie, Tuxedo, Smokki
Smokki on herrasmiesten huvitteluasu, joka on asukokonaisuutena kyllä muodollisesti koostettu, vaikkei virallisuusasteeltaan olekaan niin korkealla kuin voisi luulla. Tämä on sen verran harvinainen pukukoodi, että vinkkaan vain lukemaan tarkemmin: Black tie guide. Jos et halua vuokrata tai ostaa smokkia, tai jos pukukoodi on ”Black tie optional”, hyvä korvike on tumma puku (ks. alla) mutta vaihda solmioksi esimerkiksi tummansininen tai muu konservatiivinen. Ellei ylläsi ole smokkia, tarkoitus ei ole jäljitellä smokkia, joten en suosittelisi mustaa rusettia. Perinteisesti smokin kanssa ei käytetä rannekelloa, mutta hei, tämä on huvitteluasu ja Bondkin tekee sitä.

Paul Newman on huvitellut smokissa aamuun asti. Venetsia, 1963
Naisella pikkumusta tai vastaava asu kuin tummassa puvussa (ks. alla). Tai miksei vaikka Le Smoking?

Audreylla yllä edustava naistenasu smokkigalaan.
Shaketti, Morning dress
Shaketteja näkee harvoin, mutta se on päiväjuhlapuku, siinä missä smokkiin pukeudutaan ainoastaan iltaisin klo 18.00 jälkeen. Shaketista lisää esim. täältä.
Tumma puku
Tämä on juhlavin pukukoodi, mitä nykyään yleensä pääsee käyttämään. Asukoodina ”tumma puku” ei tarkoita pukua, jonka väri on tumma. Tumma puku tarkoittaa miehillä seuraavaa asua:
musta, tummansininen tai tummanharmaa puku
täysvalkoinen paita ranskalaisin kalvosimin
hopeinen tai hopeanharmaa solmio
mustat oxfordkengät

Tumma puku. Kuva Herrainpukimo/Ari Peuhu
Yleisin tapa venyttää tätä pukukoodia on sisällyttää kankaisiin tekstuuria tai käyttää muunväristä solmiota kuin hopeista. Tämä on yleistä eikä paha moka, kunhan solmio on kuitenkin huomiota herättämätön, kuten tummansininen. Rannekelloa ei käytetä, ellei se ole hillitty pukukello. Kalvosinnapit saavat olla juhlan arvoiset.
Naisella on joko yksiosainen tai kaksiosainen juhlava iltapuku tai juhlava housupuku. Iltapuku voi olla nilkkaan ulottuva tai tapauskohtaisesti lyhyempikin. Naisella tämä(kin) pukukoodi on toisin sanoen huomattavasti vapaampi kuin miehillä: puvun ei tarvitse olla väriltäänkään tumma.
Hautajaispuku on käytännössä tumma puku, mutta solmio on nyt – ja vain nyt – täysmusta.
Suositus: Laivaston- tai yönsininen puku
valkoinen pellavataskuliina
mustat cap toe -oxfordit

Ruskea derby: Business casual – Arkipuku (Herring)

Musta oxford: Arkipuku – Tumma puku (Church’s)
Juhlapuku, White tie
Arkikielessä ”juhlapuku” saattaa esiintyä esimerkiksi hääkutsussa ja tarkoittaa tällöin jotakin tumman puvun ja arkipuvun väliltä. Muodollisesti ja tarkkaan ottaen ”juhlapuku” tarkoittaa kuitenkin frakkia. Tämä pukukoodi on ihmiskunnan juhlien lakipiste ja non plus ultra. Jos olet saanut kutsun frakkijuhliin, suosittelen vuokraamaan, lainaamaan tai ostamaan frakin. Tämä on harvinaista herkkua, ja elämässä on hyvä olla huippuja – kirjoitan frakkikokemuksistanikin tarkemmin Vuodessa herrasmiehenä.
Tumma puku käy kuitenkin korvikkeesta – Suomessa myös kansallispuku, mutta tällöin pariskunnan tulisi käyttää molempien sellaista. Frakin kanssa ei käytetä rannekelloa.
Naisella täyspitkä yksiosainen iltapuku. Täyspitkä tarkoittaa, että vain kengän kärjet näkyvät helman alta, ei siis nilkkaa. Täysblingblingi koruissa. Käsilaukku pieni ja olkaimeton. Naisilla iltapuku tarjoaa mahdollisuuden varastaa koko show kotiin, mutta punaisen maton gaalojen ulkopuolella tyylikkäintä saattaa kuitenkin olla jättää päähuomio jollekin tai jollekulle toiselle.

Olavi Paavolaisen ikoninen frakkiportretti. Väinö Kunnas, 1928.
Toivottavasti pääset näillä ohjeilla eteenpäin!