Keskustelua Jordan Petersonista perjantaina Yle Puheella

Tänä perjantaina 27.4. klo 15.00 – 16.00 keskustelemme Tuomas Karemon kanssa psykologi Jordan Petersonin ajattelusta Kulttuuricocktailissa, Yle Puheella. Tervetuloa kuulolle – Petersonista näyttäisi viimeistään 12 Rules for Life – kirjansa myötä tulleen aikamme hittiajattelija.

Edit: Keskustelun voi kuunnella täällä.

9 kommenttia artikkeliin ”Keskustelua Jordan Petersonista perjantaina Yle Puheella

 1. Kerrassaan loistava uutinen! Lähetyksen voi varmaan kuunnella myös Areenasta myöhemmin jos ei silloin muista olla kuulolla. ”So you`re saying…” olen varma teidän pystyvän parempaan. Mielenkiintoista nähdä kuinka häneen Suomessa reagoidaan, arvokasta lastia tulossa yli Atlantin, toivottavasti ”natsi”-tykit eivät jo ole valmiina rannalla.

 2. Hieno keskustelu! Sanoisin, että Freudilaisuus/jungilaisuus ovat tärkeitä Petersonille itsetuntemuksen lisääntymisen kannalta ja lisäksi, ne kertovat myyttien kautta ihmisten ratkaisun tärkeimpään kysymykseen, miten elää. Toisaalta hän on kritisoinut psykoanalyytikkoja, että he ajattelevat ihmisen minuuden sijaitsevan vain yksilön sisällä. Solmu verkostossa on osuvampi kuva ihmisestä kuin saari. Minusta Peterson jo yksin tällä paljastaa olevansa itsenäinen ajattelija.

  En keksinyt tähän aasinsiltaa, niin kysyä poksautan. Onko seuraava kirja kaunokirjallisuutta vai oletko lähtenyt Kalle Päätalon tielle?

  • Kiitos! Juu, ei minua itseäni etenkään nuo jungilaisuudet suinkaan haittaa, vaikkeivät ihan falsifioitavaa tiedettä olisikaan.

   Kysymykseen vastaan vastakysymyksellä: onko toivomuksia? Juuri tällä hetkellä en ole tekemässä kirjaa vaan kaikenlaisia muita projekteja, joista toivon mukaan pääsen kohta kertomaan.

   • Vuosi herrasmiehenä tuli luettua yhdessä päivässä eli vetäisi mukaansa kuin Tuntematon ja Vettenniemen Solzhenitsin-elämäkerta. Kun muutenkin olen Kalle Päätalon tuotannon ystävä, niin vastaus on selvä. Toivoisin samanlaista reality-proosaa.

    Odotan innolla projekti-uutisia!

 3. Kiitos Joonas sinulle perustuslaillisten oikeuksien esiin tuomisesta. Kuvauksesi oli erinomainen, ja erittäin tarpeellinen. Tällä keskustelulla on merkittävä yhteys tämänhetkiseen maailmanpoliittiseen tilanteeseen. Kaikkine henkilökohtaisine heikkouksineenkin Trump edustaa Yhdysvaltain perustuslaillisia oikeuksia, ja hän siivoaa tällä hetkellä rajusti FBI:n, CIA:n, NSA:n hallintoa. Hän on yksilö myös ja hänen perustuslailliset yksilön oikeudet valtavaa koneistoa vastaan. Näillä esiin tuoduilla asioilla on todella iso kontekstuaalinen merkitys, jota mediayhtiöt eivät halua tuoda esille.

  Toivottavasti keskustelu jatkuu, ja keskustelu mahdollistetaan. Olen todella huolissani siitä, kuinka poliittinen valta on Yhdysvalloissa laajentunut lain toimeenpanovallan (law enforcement, FBI, CIA) puolelle. Median tehtävänä olisi valvoa valtaa pitäviä siten, että media toisi tehokkaasti esille näitä toimeenpanovallan ja poliittisen vallan (kongressi, presidentti) päällekkäisyyttä ja suoranaisia lain rikkomuksia. Jos häviämme tämän taistelun, se on vaarallinen kehitys koko ihmiskunnalle.

  Koska Trumpin kaikki virkanimitykset käytännössä (Chief of Staff, Secretary of Defence….) ovat neljän tähden kenraaleja, jonkinlainen analyysi tästä tilanteesta on tarpeen, MIKÄLI Trump häviää taistelun varjohallintoa vastaan. Ymmärrätkö mitä tarkoitan? Jos kenraalit häviävät lakituvassa, ja Clintonin, ja Obaman varjohallinto kykenee kaatamaan perustuslaillisesti valitun presidentin, ovat seuraukset valtavan vaarallisia. Kyseessä on eeppinen taistelu niiden arvojen puolesta, joista John F. Kennedy puhui ennen kuolemaansa, läpinäkyvyys vs. pakottaminen, soluttautuminen vs. vaikuttaminen….

  Meidän on pakko voittaa.

  Kuka suojelee yhteiskuntaamme totalitaristiselta vallalta? Ihmiskunta ei ymmärrä, kuinka vaarallisia aikoja me elämme juuri nyt. Meitä ehdollistetaan hetki hetkeltä kohti totalitarismia, jossa yksilön oikeuksia rajoitetaan. Poliittista valtaa, perustuslaillisia oikeuksia yhdistymiseen ja ajatusten vapautta monitoroi tällä hetkellä rajulla tavalla isot teknologiayhtiöt Google, Facebook, Youtube, Twitter. Saksassa poliittinen valta vaatii näiltä mediayhtiöiltä 50m sakkoa ”vihapuheen suitsimisesta”. Ne ovat yhtä ja samaa voimapoliittista liittoumaa. Kun ”vihapuhetta” lavennetaan klassiseen liberalismiin, liberttarismiin, konservatiivien blogeja suljetaan, estetään käytännössä poliittista sananvapautta.

  Pakko vaan uskoa Yhdysvaltain kykyyn pitäytyä universaaleihin arvoihin siitä, mikä on oikein ja mitä on kohtuullisuus ja miten Trump saa oikeudenmukaisen oikeuskäsittelyn.

  Joonas, tuo esille näitä näkökulmia! Totuus on se, että Trumpia ei valittu siksi, että mikä hänen persoonansa on. Hänet valittiin siksi, että hän ajaa perustuslaillisia oikeuksia.

  Tässä tuli nyt paljon tietoa, mutta konteksti on vaan niin valtava tällä hetkellä. Kaikki tieto on ihmiskuntaa eteenpäin vievää. Kaikkeen pitää suhtautua kriittisesti, se on meidän kaikkien oikeus.

  Joka tapauksessa kiitän sinua jo nyt arvokkaasta työstä ihmiskunnan hyväksi. We the People, when we go one, we go all. Patriots have no skin colour. God Bless America.

  • Kiitos kommentista. Joo, Trump ei ole sellainen ”moraalinen johtaja” kuin vaikka edeltäjänsä halusi olla, eikä esitäkään olevansa. Olen siinä käsityksessä, että hän on saanut vahvasti kannattajia juuri siksi, että hänen uskotaan puolustavan perustuslaillisia oikeuksia (vrt. esim. gay wedding cake -tapaus) paremmin kuin demokraattien ehdokkaat.

 4. Tutustuin jälkimainingeissa alkulähteeseen eli Petersonin itsensä ajatuksiin ja on kyllä ihailtavaa kuinka Perkele sisälsi todella samanlaista pohdintaa fiktion muodossa, mutta ENNEN Petersonin suosiota. Palautin juuri kirjallisuuden gradun Perkeleestä ja Totuudesta naisista, ja on sääli etten saanut tätä tietoa laajemmasta samansuuntaisesta ajattelusta mukaan…

  • Mukavin uutinen vähään aikaan tuo gradu. Ja onnea valmistumisesta!

   Pitää sanoa, että Petersonin kirjaa lukiessa olin pari kertaa ällistynyt siitä, kuinka hän tuntuu komppaavan ei ainoastaan Herrasmieskirjaa, vaan kaksi vuotta vanhempaa Perkelettä. Ajoittain miltei sanatarkasti. Ällistyksen jälkeen olin iloinen, sillä jos ajatus on arvokas, moni on keksinyt sen.

   Kiitos kun kirjoitit.

Kommentointi on suljettu.